Blefaroplastie: pașii esențiali pentru o recuperare cât mai ușoară

În ultimii ani, tot mai multe persoane, atât femei cât și bărbați, sunt interesate de blefaroplastie.

Dacă te gândești să faci acest pas sau l-ai făcut deja, micile detalii sunt extrem de importante și este firesc să te întrebi cât durează recuperarea după blefaroplastie și la ce să te aștepți în primele zile când te ferești de privirile celorlalți.

Este foarte tentant să optezi pentru o blefaroplastie, mai ales că este o procedură aproape la fel de simplă ca îndepărtarea unei alunițe sau excizia xantelasmelor. Pe lângă asta, această intervenție elimină „pungile de sub ochi” și ridică pleoapa superioară, oferind ochilor un efect de întinerire naturală cu 10-15 ani.

Probabil că ești deja conștient de aceste avantaje și te interesează în mod deosebit procesul de recuperare acasă și momentul în care poți reveni în societate cu noul tău aspect reîmprospătat.

Recuperarea după blefaroplastie – aspecte esențiale

Fiecare operație de blefaroplastie este unică, iar procesul de recuperare variază considerabil dacă pacienții nu urmează sfaturile medicului. Când pacienții respectă întocmai recomandările, recuperarea va fi mult mai ușoară.

Vei resimți doar un disconfort minim timp de câteva zile, care se va reduce semnificativ într-o perioadă scurtă. Pentru o recuperare impecabilă după blefaroplastie, îngrijirea rănilor este esențială.

Trebuie să menții zona ochilor curată și uscată. Dacă operația a fost realizată printr-o incizie mică, poți face duș sau baie ca de obicei. Totuși, dacă intervenția a implicat o incizie mai mare, urmează cu strictețe indicațiile medicului.

Un aspect mai puțin cunoscut de către pacienți este că o stare fizică și emoțională bună este vitală pentru o recuperare eficientă după blefaroplastie, la fel ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale.

Dacă nu te simți pregătit psihologic pentru operație sau pentru procesul de recuperare, este important să discuți acest aspect cu medicul tău.

Reguli generale de recuperare după blefaroplastie

După operație, este posibil să experimentezi vedere încețoșată sau dublă, lăcrimare excesivă sau ochi uscați, durere, disconfort, umflături și vânătăi, pleoape inflamate sau amorțite și sensibilitate la lumină. Pentru a minimiza aceste neplăceri, medicul îți va oferi instrucțiuni specifice.

Pielea din jurul ochilor este cea mai delicată de pe întregul corp, așa că necesită o atenție și o protecție specială. Ca reguli generale, timp de două săptămâni, protejează pielea din jurul ochilor de soare și de vânt, purtând mereu ochelari de soare de culoare închisă. Este important să nu fumezi. Monoxidul de carbon din fumul de țigară împiedică oxigenarea corectă a mușchilor și pielii, încetinind procesul de vindecare.

În primele două săptămâni este recomandat să eviți activitățile fizice intense, machiajul, purtarea lentilelor de contact și administrarea de medicamente anticoagulante, precum aspirina. Respectarea acestor restricții îți va asigura o recuperare mai rapidă și fără probleme.

Săptămâna 1 de recuperare după blefaroplastie

În prima săptămână după blefaroplastie, vei trece prin cea mai dificilă parte a recuperării. În primele zile vei resimți disconfort și dureri ușoare. Medicamentele antiinflamatorii te vor ajuta să reduci durerea și umflăturile.

În noaptea de după operație, aplică comprese reci pe ochi timp de 10 minute, la fiecare oră. Continuă să aplici comprese reci de patru sau cinci ori în ziua următoare. Folosește picăturile pentru ochi sau unguentul prescris de medic. În primele nopți, dormi cu capul ridicat deasupra pieptului.

Chiar dacă vei simți nevoia să-ți odihnești ochii cât mai mult în această săptămână, este recomandat să începi să revii treptat la activitățile obișnuite. Dacă inciziile au fost închise cu fire de sutură neresorbabile, acestea vor fi îndepărtate în 5 până la 10 zile.

Majoritatea pacienților pot conduce din nou după 2-3 zile de la operație și pot relua activitățile fizice obișnuite după aproximativ 7 zile.

Săptămâna 2 de recuperare

În această perioadă, majoritatea pacienților se simt bine, iar femeile pot începe să folosească produse de machiaj pentru zona ochilor. Fă pauze zilnice pentru a-ți odihni ochii și consumă alimente ușoare și ușor de digerat.

Deși inciziile tale pot fi încă vizibile, ele vor începe să se vindece rapid. Este posibil să mai ai edeme și un ușor disconfort, dar majoritatea pacienților se simt vizibil mai bine până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

În această săptămână, este recomandat să te programezi la un control pentru ca medicul să evalueze starea de vindecare. Cel mai probabil, vei putea să îți reiei activitatea profesională până la sfârșitul săptămânii, la fel și activitățile tale obișnuite.

Pentru majoritatea pacienților, rezultatele finale ale blefaroplastiei sunt evidente la sfârșitul celor două săptămâni de recuperare.

Săptămâna 3 de recuperare

În a treia săptămână de recuperare, ar trebui să te simți bine și să arăți bine. În acest moment, ar trebui să te simți mai energică și pregătită să îți reiei viața de dinainte de operație.

Totuși, este recomandat să reiei treptat activitățile fizice solicitante. Atâta timp cât urmezi sfaturile medicului și te consulți cu el, vei fi pe drumul cel bun.

Săptămâna 4 de recuperare

Mulți pacienți sunt deja foarte încântați de aspectul lor după o lună de recuperare de la blefaroplastie. Se simt mai încrezători și cu o stimă de sine crescută.

Cei care au optat pentru o blefaroplastie inferioară sunt încântați că au scăpat de pungile de sub ochi, care nu vor reapărea. Un procent foarte mic de pacienți mai pot avea edeme reziduale, însă și aceștia se vor bucura de un look fresh în curând, pe măsură ce țesuturile delicate și mușchii se vor vindeca complet.

Satisfacția generală față de rezultatele operației va depinde în mare măsură de răbdarea pe care o vei avea în timpul perioadei de recuperare.

Dacă nu ai făcut încă blefaroplastie și ești interesată de această procedură, te așteptăm la o consultație la dr. Radu Panțuru pentru a discuta toate detaliile și pentru a te asigura că ești pe mâini bune. 

About The Author