Cum te recuperezi după o fractură?

270_wp

Refacerea după o fractură durează între 1-4 luni, perioadă în care pacientul poate urma un tratament medicamentos, chirurgical și de recuperare. Acesta din urmă include ședințe de kinetoterapie, care contribuie la îmbunătățirea recuperării și la menținerea sau redarea mobilității.

Tratamentele recomandate pacienților cu fracturi

Tratamentul medicamentos recomandat la fracturi urmărește ameliorarea durerii și a inflamației. Acesta constă în antiinflamatoare și antialgice. Unii pacienți pot avea nevoie de un aparat gipsat și de o orteză sau de fixatoare externe, pentru a permite osului rupt să se vindece.

În ceea ce privește tratamentul de recuperare, acesta include exerciții individualizate pacientului, în funcție de tipul fracturii, timpul de imobilizare și comoborbilitățile asociate.

Rolul kinetoterapiei este de a reduce durerea și redoarea articulară, de a crește mobilitatea și de a ameliora contracturile musculare.

De asemenea, kinetoterapia este utilă în corectarea problemelor posturale și tonifierea musculaturii, accelerând perioada de recuperare după o fractură.

La unii pacienți, cum este cazul celor cu fractură de bazin, poate fi necesară utilizarea unui scaun cu rotile, pentru o deplasare în siguranță.

Pași de urmat în perioada de recuperare

Urmarea unor ședințe de kinetoterapie, alături de tratamentul medicamentos și chirurgical, este de ajutor în recuperarea mai rapidă la pacienții cu fracturi. De asemenea, există și alți pași pe care îi poți urma, pentru a menține starea de sănătate a organismului și a îmbunătăți vindecarea.

Suplimentele alimentare furnizează organismului tău substanțele nutritive necesare în procesul de recuperare. Eficiente sunt cele pe bază de proteine, întrucât atunci când ai o fractură, organismul are nevoie de proteine, pentru a construi țesut nou.

Menține o alimentație echilibrată, bogată în surse de proteine sau include suplimente, ce sprijină repararea fracturii.

Administrarea unor suplimente cu antioxidanți, care favorizează neutralizarea radicalilor liberi, poate să ajute la vindecarea oaselor. Printre antioxidanții pe care îi poți administra, se numără vitaminele C și E, acidul alfa lipoic și licopenul, recunoscute pentru multiplele lor beneficii terapeutice.

Complicațiile unei fracturi

Dacă nu sunt tratate corect, fracturile pot duce la apariția unor complicații. Osul se poate vindeca în poziție greșită, atunci când nu se aliniază corect pe durata vindecării.

În cazul în care apar complicații, medicul îți poate recomanda terapie cu ultrasunete, ce presupune aplicarea de ultrasunete de intensitate scăzută în zona afectată, pentru a îmbunătăți vindecarea fracturilor.

În cazul fracturilor care nu se vindecă, poate fi necesară grefa osoasă, prin care chirurgul va transplanta un os natural sau sintetic, pentru a stimula osul rupt.

Fracturile osoase deschise prezintă risc ridicat de infecții. Totodată, fracturile pot afecta zona din jurul leziunii, precum tendoanele, ligamentele, mușchii sau nervii.

De aceea, este recomandat să te prezinți imediat la medic și să urmezi cu strictețe recomandările lui. Indiferent de complexitate, există soluții terapeutice eficiente pentru vindecarea fracturilor și eliminarea disconfortului pe care îl produc, precum durerea și limitarea mobilității.

Fracturile pot apărea la orice vârstă, iar tratarea lor variază la fiecare pacient în parte, în funcție de severitate. Consultă un medic specialist, care va recomanda formula de tratament adecvată situației tale, astfel încât să te bucuri din nou de o mobilitate deplină.

About The Author