Cauzele frecvente ale durerilor de umăr și cum să le tratezi

Durerea la nivelul umărului, o consecință comună a leziunilor traumatice, reprezintă unul dintre cele mai comune simptome întâlnite în practica medicală ortopedică. Deși mai frecvente în rândul sportivilor și al persoanelor vârstnice, durerile de umăr pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex sau nivel de activitate fizică. Există numeroase cauze potențiale ale acestor dureri, variind de la leziuni minore până la afecțiuni cronice degenerative.

Tendinita

O cauză frecventă pentru durerea umarului este suprasolicitarea articulației, care poate duce la tendinita (inflamația tendoanelor). Tendinita apare în mod frecvent la persoanele care efectuează mișcări repetitive ale brațului sau umărului, cum ar fi sportivii sau persoanele care lucrează mult timp la calculator. De asemenea, tendinita poate să apară la persoanele în vârstă, din cauza uzurii naturale a tendoanelor și articulațiilor.

Tratamentul pentru tendinită este stabilit de către medicul ortoped în funcție de particularitățile fiecărui caz și de gravitatea condiției. În general, pentru ameliorarea simptomelor în cazurile ușoare de tendinită, medicul poate recomanda:

– aplicarea de gheață pe zona afectată;

– ridicarea și imobilizarea extremității afectate;

– adoptarea unui program de exerciții (doar după faza acută).

Sindromul de impingement

Sindromul de impingement apare atunci când spațiul dintre acromion (proeminență osoasă situată în partea superioară a scapulei) și capul humeral devine prea îngust, provocând frecarea structurilor moi, cum ar fi bursele și tendoanele. Sindromul de impingement este comun la persoanele care practică sporturi sau activități care presupun efectuarea în mod repetat a unor mișcări de ridicare a brațului. În lipsa tratamentului, sindromul poate evolua către afecțiuni mai severe sau poate favoriza degenerarea ireversibilă a articulației.

Artrita

O altă cauză frecventă a durerii de umăr este artrita, în special osteoartrita. Artrita se dezvoltă din cauza uzurii cartilajului articular, ceea ce duce la frecarea osului pe os și la apariția durerii și a rigidității articulare. Riscul de apariție a artritei crește odată cu înaintarea în vârstă, condiția fiind mai comună la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. Alți factori de risc pentru artrită includ:

– sexul feminin;

– practicarea regulată a sporturilor sau a activităților fizice intense;

– leziunile articulare anterioare;

– istoricul personal de artrită;

– excesul de greutate.

Comparativ cu alte condiții, atât cronice, cât și acute, tratamentul pentru artrită vizează exclusiv ameliorarea simptomelor și încetinirea progresiei bolii, fără a exista însă posibilitatea de tratare în totalitate a condiției. În unele cazuri, osteotomia la genunchi poate reprezenta o opțiune terapeutică asociată, având rolul de a redistribui greutatea și de a reduce presiunea asupra articulațiilor afectate.

Ruptura de coafă rotatorie

Coafa rotatorilor este un grup de patru mușchi și tendoane care contribuie la stabilizarea și mișcarea umărului. Ruptura sau uzura coafei rotatorilor poate provoca dureri semnificative și limitarea mobilității. Cauzele comune ale rupturii coafei rotatorilor includ traumatismele acute și degenerarea treptată a tendoanelor.

Tratamentul poate fi conservator (presupune aplicarea de gheață, administrarea de antiinflamatoare și fizioterapie) sau chirurgical (pentru repararea tendonului rupt, în cazurile severe, în care tratamentele conservatoare nu sunt eficiente).

About The Author