Cele mai frecvente cauze ale problemelor de genunchi și cum să le gestionezi

pexels-photo-257849

Genunchiul este o articulație complexă, formată din trei oase principale – femurul, tibia și rotula. Oasele sunt protejate și susținute de cartilaj, care are rolul de a preveni frecarea directă între oase și de a absorbi șocurile la mișcare. Ligamentele și tendoanele din articulația genunchiului joacă un rol important în menținerea echilibrului și în realizarea mișcărilor zilnice. Descoperă în următorul articol care sunt cele mai frecvente cauze ale problemelor de genunchi și cum pot fi gestionate.

Tendinita rotuliană

Tendinita rotuliana apare din cauza unei suprasolicitări a tendonului rotulian, fiind mai frecvent întâlnită în rândul sportivilor care practică activități ce implică sărituri (baschet, volei, atletism, etc.). Din acest motiv, tendinita rotuliană mai este numită și „genunchiul săritorului”. Cu toate acestea, poate afecta și pacienții care nu practică sporturi intense. Simptomele principale ale tendinitei rotuliene sunt durerea localizată imediat sub rotulă, care devine ascuțită în timpul exercițiilor fizice și mai puțin intensă în repaus.  

Pentru a trata această afecțiune a genunchiului, evită săriturile sau mișcările bruște și aplică comprese cu gheață pe zona afectată pentru a reduce inflamația și calma durerea. De asemenea, analgezicele și antiinflamatoarele pot fi prescrise pentru a a controla durerea și inflamația.

Ruptura de menisc

Ruptura de menisc apare în urma unui traumatism sau în urma unei mișcări bruste. Meniscul are un rol important în protejarea genunchiului, fiind un cartilaj care ajută la amortizarea șocurilor. Chiar dacă este mai des întâlnită în rândul sportivilor, leziunea poate apărea și în urma unor mișcări cotidiene care pun presiune pe genunchi, cum ar fi ridicarea bruscă a greutățiilor sau efectuarea unor genuflexiuni într-o formă greșită.

În cazul unei leziuni minore, trebuie să te ofihnești și să eviți activități care ar putea pune presiune asupra genunchiului. Compresele cu gheață pot fi utilizate pentru genunchi umflat. Fizioterapia este esențială pentru recuperare.

Artrita

Artrita este un termen general care descrie un proces inflamator la nivelul articulațiilor. Poate fi cauzată de diverse condiții, fiecare cu caracteristici proprii. De exemplu, osteoartrita este o formă degenerativă de artrită, întâlnită mai des în rândul vârstnicilor. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cartilajul se subțiază, iar oasele încep să se frece între ele și să cauzeze disconfort. Osteoartrita genunchiului poartă numele de gonartroză.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care poate afecta orice articulație, inclusiv genunchiul, și este mai des întâlnită la pacienții tineri. Sistemul imunitar al organismului atacă propriile țesuturi și provoacă inflamații cronice ale articulațiilor.  

Tratamentul artritei depinde de tipul și severitatea afecțiunii. În general, scopul este de a reduce inflamația și durerea, de a îmbunătăți mobilitatea și de a preveni deteriorarea suplimentară a articulațiilor. Tratamentul include medicamente antiinflamatoare, fizioterapie și, în cazuri grave, intervenții chirurgicale pentru a înlocui articulațiile sau pentru a restabili funcționalitatea acestora.