Cum să îți menții gingiile sănătoase: Sfaturi pentru evitarea inflamațiilor

Menținerea gingiilor sănătoase constituie un factor major care determină reducerea semnificativă a probabilității de apariție a condițiilor orale, gingiile fiind fundamentale pentru sănătatea generală a dinților și a țesuturilor de susținere a danturii. Inflamațiile gingivale, o consecință comună a neglijării regulilor elementare de igienă orală și implicit a sănătății gingiilor și dinților, reprezintă o problemă comună, dar tratabilă, care, atunci când este neglijată, evoluează în condiții severe.

Ce înseamnă o inflamație gingivală?

O inflamație gingivală reprezintă o reacție de apărare a organismului la un factor iritant sau infecțios care afectează țesuturile gingivale, adică gingiile. Inflamația se manifestă prin înroșirea, umflarea și sângerarea gingiilor, în special în timpul periajului sau folosirii aței dentare.

În majoritatea cazurilor, inflamația gingiilor indică prezența gingivitei, o condiție determinată de acumularea plăcii bacteriene în exces, caracterizată prin înroșirea și umflarea gingiilor. Dacă inflamația nu este tratată, poate progresa și duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi parodontoza, care afectează structurile de susținere a dinților. Parodontoza este o importantă cauză de pierdere a dinților, însă, în același timp, o condiție care poate fi, în unele cazuri, ținută sub control pentru perioade lungi de timp.

Pentru prevenirea gingivitei, este crucială respectarea unui regim strict de igienă orală. Periajul corect, de cel puțin două ori pe zi, utilizarea zilnică a aței dentare și efectuarea vizitelor regulate la medicul dentist contribuie la îndepărtarea plăcii bacteriene și la menținerea sănătății gingiilor. Totodată, evitarea fumatului și adoptarea unei alimentații echilibrate sunt factori adiționali care susțin prevenirea inflamațiilor gingivale

De ce apar inflamațiile gingivale?

Inflamația gingivală este, de obicei, cauzată de acumularea plăcii bacteriene la marginea gingiei, dar poate fi influențată și de factori precum fumatul, alimentația nesănătoasă, stresul, dezechilibrele hormonale sau anumite medicamente (precum antihipertensivele sau antidepresivele).

Maseaua de minte, ultimul molar care erupe pe arcada dentară, reprezintă adesea o sursă de probleme în ceea ce privește sănătatea gingivală. În multe cazuri, erupția măselei de minte este parțială, situație în care este favorizată acumularea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare în jurul ei, dar și a molarilor învecinați. Pe termen lung pot să apară inflamații și infecții gingivale. Inflamațiile, localizate inițial la nivelul măselelor de minte, pot complica igiena orală și pot favoriza dezvoltarea gingivitei.

Sfaturi pentru prevenirea inflamațiilor gingivale

Prevenirea inflamațiilor gingivale se bazează pe igiena orală corectă și pe obiceiurile de control stomatologic ale fiecărui individ. În mod normal, persoanele care respectă întocmai regulile elementare de periaj dentar și vizitează medicul stomatolog la intervale regulate de timp au riscuri reduse de gingivita și alte condiții gingivale.

Inflamațiile gingivale pot fi prevenite, de asemenea, prin:

– evitarea consumului excesiv de zahăr și alimente procesate;

– renunțarea la fumat;

– menținerea unei alimentații echilibrate bogate în vitamine și minerale;

– utilizarea aței dentare și a apei de gură antibacteriene;

– gestionarea adecvată a stresului.  

About The Author