Sfaturi pentru o igienă orală impecabilă: ghid complet

Îngrijirea dentară corespunzătoare ajută la menținerea unei danturi sănătoase pe termen lung. Neglijarea igienei orale poate duce la probleme grave, precum acumularea de placă bacteriană, carii și inflamații gingivale, care pot evolua în afecțiuni mai serioase dacă nu sunt tratate adecvat. Descoperă din articolul de mai jos tot ce trebuie să știi despre cum să ai grijă de sănătatea ta orală.

Periajul dentar

Periajul regulat și corect ajută la prevenirea diverselor probleme dentare. Pentru a asigura eficiența acestuia alege o periuță de dinți cu peri moi, care protejează smalțul și gingiile. Folosește o pastă de dinți recomandată de medicul stomatolog sau care conține fluor, care ajută la combaterea plăcii bacteriene și menține sănătatea gingiilor. Periajul ar trebui efectuat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, minimum două minute, pentru a elimina eficient resturile alimentare și placa bacteriană.

Controale periodice la medicul stomatolog

În stomatologie, controalele periodice la medicul dentist, împreună cu igienizarea profesională efectuată în cadrul acestora, reprezintă cea mai eficientă metodă de a preveni apariția afecțiunilor dentare sau de a le detecta în stadii incipiente. Medicul poate identifica simptomele incipiente ale unor probleme, cum ar fi cariile sau inflamațiile gingivale, și poate interveni înainte ca aceste probleme să se agraveze.

Ața dentară

Ața dentară curăță eficient dantura deoarece ajunge în spațiile interdentare inaccesibile periuței de dinți. În aceste zone se acumulează placa bacteriană și resturile alimentare, ceea ce poate duce la formarea cariilor și la probleme gingivale. Folosește ața dentară atât înainte, cât și după periajul dentar, pentru un periaj mai eficient și pentru a asigura o curățare completă a dinților și gingiilor.

Și copiii trebuie să folosească ață dentară. Un medic specialist în stomatologie copii sector 2 poate oferi indicații detaliate și personalizate pentru îngrijirea dentară a copiilor, inclusiv utilizarea aței dentare.

Apa de gură

Pe lângă periajul dinților și utilizarea aței dentare, și apa de gură trebuie inclusă în rutina de igienă orală. Apa de gură ajută la curățarea completă a cavității bucale deoarece reduce numărul bacteriilor și previne formarea plăcii dentare. Se recomandă utilizarea apei de gură cu fluor deoarece aceasta este mai eficientă în prevenția apariției cariilor.

Importanța alimentației

Evită alimentele și băuturile bogate în zahăr pentru a preveni cariile dentare. Acestea contribuie la acumularea plăcii bacteriene, care duce la deteriorarea smalțului dentar. Bacteriile din cavitatea bucală se hrănesc cu componentele din zahăr și, în acest proces, erodează smalțul dentar, provocând în timp carii. În acest sens, băuturile acidulate, dulciurile și alte produse dulci trebuie limitate pentru a evita probleme dentare serioase.

În concluzie, menținerea unei igiene orale impecabile asigură o sănătate orală optimă și îmbunătățește calitatea vieții pacienților.

Sursa foto: Unsplash

About The Author