Ce este important de stiut despre sindromul de tunel carpian
Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian (STC), denumit si sindromul de canal carpian, este cea mai frecventa neuropatie de compresie la nivelul membrului superior. Boala este cauzata de compresia nervului median in incheietura mainii, la nivelul fatei palmare a pumnului, mai exact in tunelul carpian.
Tunelul carpian este un pasaj scurt si rigid, traversat atat de nervul median, cat si de noua tendoane ce se pliaza peste degete, ajutand la miscarea acestora. Nervul median ofera sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii si inerveaza unii muschi ai mainii care realizeaza miscari fine.
Inflamarea oricarui element ce se afla in tunelul carpian poate duce la ingustarea tunelului si la presarea nervului median. Ca urmare, vor aparea diferite simptome suparatoare, inclusiv amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in degete, incheietura mainii si, in cazuri avansate, mai sus, spre umar.
Cum se manifesta sindromul de tunel carpian?
Simptomele incep de obicei treptat, in special cu furnicaturi si amorteli in primele patru degete ale mainii. Unii pacienti cu STC observa, de asemenea, ca degetele lor se simt slabite si umflate, desi nu exista o umflare vizibila la nivelul lor. De obicei, aceste simptome apar noaptea, iar de cele mai multe ori, mana afectata este cea dominanta.
Netratata, boala va progresa, iar furnicaturile si durerile vor fi tot mai prezente, simtindu-se in special in timpul anumitor activitati, cum ar fi vorbitul la telefon, condusul masinii, folosirea computerului, etc. Mai mult decat atat, efectuarea miscarilor fine cu mana afectata va fi tot mai dificila. Unii oameni cu STC extrem de sever nu mai pot sesiza diferenta dintre cald si rece la atingere.
Care pot fi cauzele sindromului de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian poate avea la baza o combinatie de cauze ce cresc presiunea asupra nervului median si a tendoanelor din tunelul carpian. Factorii cauzali cei mai frecventi includ: efectuarea miscarilor repetitive cu mana si incheietura mainii, traumatismele sau leziunile la nivelul incheieturii mainii, o glanda tiroida subactiva, diabetul zaharat, artrita reumatoida si sarcina (din cauza schimbarilor hormonale din timpul sarcinii, poate exista o crestere de lichide in zona incheieturii mainii, ce pune presiune asupra nervului median).
Cine este expus riscului de a dezvolta sindrom de tunel carpian?
Femeile prezinta un risc de trei ori mai mare decat barbatii sa dezvolte aceasta boala. Totodata, persoanele cu diabet zaharat sau alte tulburari ce afecteaza nervii periferici prezinta un risc ridicat.
S-a constatat ca STC apare in general la adulti, la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.
Dar cel mai adesea, aceasta neuropatie de compresie este prezenta la cei care isi folosesc intens mainile la locul de munca sau in timpul hobby-urilor lor (mai ales la persoanele care lucreaza in IT, in croitorie sau in fabrici, pe liniile de asamblare).
Daca te confrunti si tu cu sindrom de tunel carpian, iti recomandam sa apelezi cat mai curand la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii. Un astfel de specialist te va ajuta sa beneficiezi de cel mai bun tratament si sa scapi complet de simptomele care te supara.
2 thoughts on “Ce este important de stiut despre sindromul de tunel carpian”
Comments are closed.