Este contagioasă eczema atopică?

3a4459da20b621086fc70985a0b32afd

Eczema atopică sau dermatita atopică este o afecțiune ce provoacă înroșirea și mâncărimea pielii. Este o boală cronică a pielii care începe de obicei în copilărie [1]. Aceasta ridică multe întrebări, inclusiv dacă poate fi transmisă de la o persoană la alta. Citește în continuare și află mai multe despre eczema atopică, inclusiv dacă este sau nu contagioasă. 

Ce duce la apariția eczemei atopice?

Nu se știe întotdeauna ce cauzează eczema atopică. Ești mai predispus să o ai dacă [2]:

  • unul sau ambii părinți au eczema atopică [2];
  • tu sau un membru apropiat al familiei aveți astm sau febra fânului [2].

Cercetătorii știu că modificările stratului protector al pielii pot cauza pierderea umidității. Acest lucru poate face ca pielea să devină uscată, ceea ce duce la deteriorare și inflamație în piele [3]. 

O nouă cercetare sugerează că inflamația declanșează direct senzațiile de mâncărime, ceea ce determină pacientul să se scarpine. Acest lucru duce la deteriorarea suplimentară a pielii, precum și la un risc crescut de infecție cu bacterii [3]. 

Cercetătorii știu că următorii factori pot contribui la modificările barierei pielii, care ajută la controlul umidității [3]:

  • modificări (mutații) în gene [3];
  • probleme cu sistemul imunitar [3];
  • expunerea la anumite lucruri din mediu [3].

Eczema atopică poate fi agravată de lucruri precum [2]:

  • contactul cu un alergen sau factor iritant, cum ar fi săpunul, detergentul de rufe, animalele de companie, anumite țesături, polenul, acarienii din praful din casă sau anumite alimente [2];
  • căldura sau schimbările de temperatură [2];
  • infecții ale pielii, cum ar fi o infecție cu stafilococ [2];
  • stresul [2];
  • schimbările hormonale, cum ar fi perioada sarcinii [2].

Cum se manifestă eczema atopică?

Simptomele eczemei atopice sau dermatitei atopice variază de la o persoană la alta. Iată câteva simptome la care să fii atent [1]:

Simptome la sugari

Eczema atopică sau dermatita atopică este comună la bebeluși. Mulți sugari tind să o depășească. Eczema atopică sau Dermatita Atopică la sugari se manifestă prin zone de piele înroșită sau uscată [1].

Pielea este aproape întotdeauna aspră și cu mâncărime. Deși sugarii pot dezvolta această afecțiune oriunde pe corp, aceasta afectează în principal obrajii și articulațiile brațelor și picioarelor [1].

Simptome la copii

Simptomele eczemei atopice sau dermatitei atopice afectează de obicei pielea din interiorul coatelor, partea laterală a gâtului, spatele genunchilor, în jurul gurii și pe încheieturi, mâini și glezne [1].

Diferite simptome apar la diferiți copii, dar cele mai comune simptome sunt pielea îngroșată, mâncărimea severă, roșeața și umflarea și apariția de mici umflături ridicate [1].

Simptome la adulți

Diferiți adulți prezintă semne diferite de eczemă atopică sau dermatită atopică. Cele mai comune simptome includ [1]:

  • pielea uscată, îngroșată și cu scuame [1];
  • pielea iritată și umflată din cauza scărpinatului [1];
  • mici umflături care elimină lichid când sunt scărpinate [1];
  • zone roșii până la gri-maronii pe mâini, glezne, partea superioară a pieptului și gât [1].

Oricine poate dezvolta această boală la orice vârstă [3]. Însă, dermatita atopică nu este contagioasă, deci nu se poate transmite de la o persoană la alta [3].

Îngrijirea generală și ameliorarea mâncărimii

Anumite măsuri de îngrijire a pielii sunt utile [4]:

  • folosirea substituenților de săpun în locul săpunului obișnuit [4]. Optează pentru un produs de curățare special conceput pentru pielea uscată, cu tendință atopică;
  • aplicarea de produse hidratante (unguente sau creme) imediat după baie, în timp ce pielea este încă umedă  [4]. Îți recomandăm să folosești  o cremă pentru eczema atopică, ce calmează mâncărimile și hidratează, pentru a preveni puseurile;
  • reducerea frecvenței băilor (dușurile/băile ar trebui limitate la o dată pe zi, iar băile cu buretele pot fi folosite pentru a reduce numărul de zile cu băi complete) [4];
  • limitarea temperaturii apei de baie la călduță [4];
  • uscarea pielii prin tamponare sau tapotare după baie, în loc de frecare [4].

Disclaimer: Acest articol are scopul de a furniza informații generale despre eczema atopică și nu înlocuiește sfaturile medicale profesionale. Pentru un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat, este important să consulți un medic specialist. 

Bibliografie: 

1. “Atopic Eczema (Dermatitis): Causes, Symptoms, Treatment.” Allergyfree.co.in, 2024, www.allergyfree.co.in/en-gb/know-your-allergy/skin-allergies/atopic-eczema-dermatitis. Accesat la 11 dec. 2024;

2. NHS . “Atopic Eczema.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema. Accesat la 11 dec. 2024;

3. NIAMS. “Atopic Dermatitis.” National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, Nov. 2022, www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis. Accesat la 11 dec. 2024;

4. “Atopic Dermatitis (Eczema) – Skin Disorders.” MSD Manual Consumer Version, www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/itching-and-dermatitis/atopic-dermatitis-eczema. Accesat la 11 dec. 2024.

About The Author