Riscuri și complicații ale implanturilor dentare: cum să le eviți

Operația de implant dentar este una dintre cele mai sigure și mai previzibile proceduri, datorită tehnicilor moderne și a tehnologiilor de ultimă generație care se utilizează. Riscurile și complicațiile sunt reduse în cazul implanturilor, tratamentul având o rată de succes foarte ridicată dacă apelezi la clinici și profesioniști de încredere. Sigur că nu putem exclude în totalitate potențialele riscuri, despre care poți citi mai departe în acest articol. 

Dificultăți de osteointegrare

O parte importantă din procesul de vindecare a unui implant dentar este osteointegrarea, adică integrarea implantului în os. În mod normal, un implant dentar fuzionează cu osul în câteva luni. Dacă apar complicații, implantul și osul nu sunt compatibile și cel dintâi trebuie scos. Această complicație este una frecventă, însă nu prezintă riscuri majore.

Un specialist va scoate fără durere implantul dentar și îl va înlocui cu altul. Este posibil ca această procedură să se realizeze imediat sau poate să fie nevoie de câteva luni pentru vindecarea osului. 

Periimplantita

Periimplantita este o boală care afectează gingia și osul, crescând riscul ca implantul dentar să nu se integreze. În timp, dacă periimplantita nu este tratată, pacientul se poate confrunta cu slăbirea implantului dentar, dar și cu pierdere osoasă.

Pentru a reduce riscul de a dezvolta această boală este indicat să renunți la fumat, să ai un stil de viață cât mai echilibrat și să menții o igienă orală corespunzătoare, cu respectarea recomandărilor medicului specialist.

În cazul în care ai parte de complicații din cauza periimplantitei, se poate realiza intervenția de adiție osoasă și se poate opta pentru implant dentar all on 4.

Alte infecții

La fel ca în cazul oricărui tip de intervenție chirurgicală, există riscul potențial ca implanturile dentare și țesutul din jur să contracteze o infecție. Cu toate acestea, datorită condițiilor sterile în care se efectuează, infecțiile după operația de implant dentar sunt foarte rare.

În cele mai multe cazuri, medicul va prescrie un tratament cu antibiotice pentru a reduce riscul ca implanturile dentare să dezvolte o infecție în urma intervenției chirurgicale.

Leziuni ale nervilor

Deoarece sunt plasate chirurgical în maxilar, există, de asemenea, un risc – ce-i drept destul de scăzut – ca implanturile dentare să provoace leziuni ale nervilor în timpul procedurii. Această complicație rară a implantului dentar poate provoca durere, amorțeală sau furnicături în buze, dinți, gingii sau bărbie.

Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație pe care le utilizăm și prin intermediul chirurgilor cu experiență în domeniu, studiem în cel mai mic detaliu cavitatea bucală și localizăm cu precizie nervii pentru a determina dimensiunea potrivită a implantului. Astfel, evităm în mod eficient coliziunea cu nervul și eliminăm riscul ca implanturile dentare să provoace daune.

Implantul dentar este o soluție extrem de eficientă și de încredere pentru a înlocui dinții grav afectați de boli sau pentru a substitui dinții care au căzut. În ciuda acestor posibile complicații care apar în cazuri rare, majoritatea pacienților raportează un disconfort minim în timpul perioadei de recuperare și se bucură de un zâmbet frumos și sănătos după finalizarea planului de tratament.

About The Author