Lucruri pe care să le faci zilnic dacă suferi de coșuri

În general, pielea predispusă la acnee conține de obicei exces de sebum și pori blocați, care se manifestă sub formă de puncte albe, puncte negre, noduli sau chisturi. Aceasta poate fi agravată de schimbările hormonale, porii blocați și răspândirea sau creșterea bacteriilor care cauzează acneea pe piele [1]. Prin urmare, toate acestea sunt importante de luat în considerare atunci când se creează o rutină de îngrijire a pielii pentru acnee [1]. În acest articol, vom discuta despre obiceiurile zilnice care te pot ajuta să gestionezi coșurile și să îți îmbunătățești aspectul pielii.  

Folosește produse antiacneice

Este posibil să controlezi acneea și producția de sebum cu o rutină potrivită de îngrijire a pielii. O rutină bună de îngrijire a pielii pentru pielea predispusă la acnee va curăța pielea, o va hidrata și o va proteja. În plus, va viza în mod specific acneea cu produse special concepute pentru a lupta contra acesteia. De exemplu, poți alege produsele antiacneice de la Avene pentru rutina ta de îngrijire [1].

Cu o rutină de îngrijire a pielii potrivită, pielea predispusă la acnee poate deveni curată, erupțiile pot fi reduse și petele sau cicatricile pot fi prevenite [1].

Fundamentele îngrijirii pielii predispuse la acnee sunt similare cu o rutină de îngrijire a pielii pentru tenul gras. Cu toate acestea, există câteva incluziuni importante care sunt unice pentru pielea predispusă la acnee. Acestea includ [1]:

  • tratamente punctuale pentru coșurile individuale [1];
  • în plus, ar trebui să găsești produse cu ingrediente care luptă contra acneei, reglează sebumul și previn creșterea excesivă a bacteriilor [1];
  • deși principalul tău obiectiv va fi acneea, ia în considerare și alte probleme sau obiective legate de piele. De exemplu, acestea pot fi cicatricile de acnee din coșurile anterioare, nuanța neuniformă pielii sau textura aspră a pielii [1].

Aplică protecție solară

Trebuie să îți protejezi pielea de daunele provocate de razele ultraviolete (UV) cu o protecție solară zilnic [2]. 

Cu acneea, vrei să normalizezi pielea, care este principala barieră între tine și lumea exterioară. Protejarea acestei bariere implică hidratarea și protejarea ei de soare. Protecția solară este o modalitate foarte eficientă de a face acest lucru [2].

Alege un SPF de 30 sau mai mare, care să fie cu spectru larg, ceea ce înseamnă că blochează razele UVA și UVB. Multe dintre aceste produse de protecție solară ajută, de asemenea, la hidratarea pielii, astfel încât aceasta să nu se usuce [2].

Utilizează machiajul cu moderație

Deși s-ar putea să fii tentată să folosești machiaj pentru a acoperi coșurile, trebuie să știi că acest lucru ar putea înfunda porii și declanșa erupții acneice [3].

În timpul unei erupții acneice, evită să folosești fond de ten, pudră sau fard de obraz. Dacă totuși folosești machiaj, spală-l la sfârșitul zilei. Dacă este posibil, alege produse cosmetice fără ulei, fără coloranți și substanțe chimice adăugate [4]. 

Alege machiajul care este etichetat ca „noncomedogenic”, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să provoace acnee. Citește lista de ingrediente de pe eticheta produsului înainte de a cumpăra [4]. 

Fii atentă la ce pui pe păr

Evită să folosești parfumuri, uleiuri, pomade sau geluri pe păr. Dacă ajung pe față, acestea pot bloca porii pielii și irita pielea [4].

Folosește un șampon și un balsam delicat. Părul gras poate adăuga sebum pe față, așa că spală-ți părul des, mai ales dacă ai coșuri. Ai părul lung? Ține-l tras departe de față [4].

Disclaimer: Informațiile din acest articol sunt furnizate doar în scop informativ și nu constituie sfaturi medicale. Consultă un specialist în dermatologie înainte de a începe orice nouă rutină de îngrijire a pielii.

Bibliografie: 

1. “Acne Prone Skin.” City Skin Clinic, 28 May 2024, cityskinclinic.com/the-skincare-routines/acne-prone-skin;

2. Levey, Diana Kelly. “Lifestyle Tips to Tame Acne.” WebMD, 17 Jan. 2019, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/acne-lifestyle-changes;

3. “How to Prevent Acne: 14 Tips to Manage Pimples.” Healthline, 15 Nov. 2021, www.healthline.com/health/acne/how-to-prevent-pimples;

4. https://www.facebook.com/WebMD. “10 Tips for Preventing Acne.” WebMD, WebMD, 26 Feb. 2007, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/10-tips-for-preventing-pimples.

About The Author